Ludus Web

TH. LANGS HF & VUC (THL) og SOSU Østjylland har netop lanceret en ny uddannelse til SOSU hjælper eller SOSU-assistent under overskriften ”Vil du i job?”. Målgruppen er ufaglærte, kvinder og mænd med andet etnisk baggrund end dansk, ledige og andre med et stort omsorgsgen og lysten til at gøre en forskel for andre. Der er et omfattende behov for flere varme hænder i Silkeborg Kommune.

En analyse fra KL viser, at om blot få år vil vi på landsplan mangle over 16.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere. Det gælder også i Silkeborg Kommune, hvor man allerede nu mangler én ud af ti medarbejdere i ældreplejen.

Gøre flere klar til SOSU-branchen
Den udfordring ønsker THL og SOSU Østjylland nu at være med til at afhjælpe samtidig med, at man vil åbne for jobmuligheder for bl.a. tosprogede. ”Vi har planlagt en uddannelse, som kan gøre flere klar til at arbejde i SOSU-branchen,” fortæller Vivi Madsen fra THL og Anja Bjerring Kristiansen fra SOSU Østjylland, som er de to initiativtagere bag det nye tilbud. ”Vi har fået god inspiration fra vores kolleger i VUC/SOSU Nord, som med stor succes har implementeret et lignende tilbud.”

Målgruppen er bred
Forløbet gennemføres i et tæt samarbejde med jobcentrets afdelinger, UCPlus, Sundhed og Omsorg i Silkeborg kommune, Helhedsplanen og de boligsociale områder i Silkeborg.

Målgruppen for uddannelsen er kvinder og mænd over 25 år, som ønsker at uddanne sig inden for SOSU-området. Uddannelsen tager 1,5 år – hvoraf de tre uger er i praktik. Det er et krav, at man kan tale, læse og skrive dansk på et rimeligt niveau.

”Vi har en formodning om, at flere med en anden etnisk baggrund end dansk kunne være interesserede i uddannelsen. Det kunne ligeledes gælde ufaglærte, lavtlønnede med ønske om at blive omskolede og mange andre, ” siger Vivi Madsen og Anja Bjerring Kristiansen.

Politisk opbakning
Byrådsmedlem og formand for arbejdsmarkedsudvalget i Silkeborg Kommune, Dorte Jensen, var med til et af de første informationsmøder og bakker op om uddannelsen. ”Det er et rigtigt godt tiltag, som viser, at der er flere veje til at kunne imødegå vores velfærdsudfordringer. Det er vigtigt, vi får budskabet ud til alle de mange – også tosprogede – medborgere, som netop har lysten til at gøre en forskel i fx ældresektoren og måske samtidig få den uddannelse, som de ikke tidligere har fået taget. Det er jo samtidig et område, hvor der er jobgaranti og løn under uddannelse. ”

Glæde ved jobbet som SOSU
”At arbejde med mennesker, både ældre og andre med behov for omsorg og hjælp, giver en kæmpe glæde, livskvalitet og værdi i hverdagen,” fortæller flere af de SOSU-medarbejdere med dansk som andetsprog, som netop nu er i praktik.  Kursisterne udtrykker rigtig stor glæde over deres job på SOSU-området. Samtidigt fremhæves det gode samarbejde med kollegerne.

Flere gevinster
”Vil du i job?” er således en vindersag på flere områder. ”Det er en værdiskabende jobmulighed for bl.a. tosprogede, der bliver taget action i forhold til en velfærdsudfordring, og de ældre får flere varme hænder til omsorg og pleje,” siger Vivi Madsen og Anja Bjerring Kristiansen og fortsætter: ”Vi ser med store forventninger frem til at starte det første hold til august og står naturligvis klar til at svare på alle spørgsmål. Interesserede har desuden mulighed for at kontakte deres jobcenter, sagsbehandler, vejleder eller lærer for flere informationer.”

Kontaktperson på TH. LANGS HF & VUC er Vivi Madsen, 40500369

Kontaktperson på SOSU Østjylland er Anja Bjerring Kristiansen, 20539812