Karoline Madsen drømmer om at læse psykologi, går på HF2 på TH. LANGS HF & VUC og er ordblind. Inden hun startede på skolen, var hun lidt nervøs for, om hun kunne følge med på HF. Det var heldigvis uden grund. Hun er landet rigtigt godt og har en god hverdag, hvor alle hjælper hinanden.
Der findes flere gode veje til at få hjælp til ordblindhed. For Karoline i 2Q på TH. LANGS HF & VUC (THL) går den vej omkring højtlæsning. ”For mig fungerer det rigtig godt at høre en andens stemme, når jeg skal forstå en tekst,” fortæller Karoline. ”Jeg er så heldig, at flere af mine studiekammerater har det på samme måde. Vi går derfor ud i en gruppe og får en til at læse højt for os, når det er muligt – som alternativt til fx at bruge It-værktøjer.”
Befriende at få ord på sine udfordringer
Karoline havde nogle hårde skoleår i de små klasser i folkeskolen. Det var først omkring 7. klasse, at hun blev testet for ordblindhed og fik den rette hjælp. ”I flere år gik jeg og følte mig dum. Jeg kunne jo se, hvordan mine kammerater kunne lave tingene meget hurtigere end mig og vidste ikke helt hvorfor,” fortæller hun.
Det var derfor meget befriende at få sat ord på, at hun var ordblind, så hun kunne begynde at bruge de tilgængelige hjælpemidler og snakke med andre ordblinde om, hvordan de tacklede hverdagens udfordringer. Det har hun efterfølgende også haft glæde af på efterskoleophold og på SOSU-uddannelsen
Bliver ikke dømt som ordblind
I dag er hun glad for at gå på THL. Hun går på mind-faglinjen og har planer om at tage UNI-linjen for at være klar til at læse videre på universitetet. Hun har fra starten på skolen følt sig set, som den hun er af både lærerne og vejledere. De er meget opmærksomme på, hvordan de bedst kan hjælpe hende, og hvilke redskaber, der er de rigtige. ”Det føles godt og trygt her på THL. Vi respekterer og hjælper hinanden på kryds og tværs,” siger Karoline. ”Der er ikke nogen, som dømmer mig, fordi jeg er ordblind. Mine kammerater er ret ligeglade på den gode måde, hvilket føles rigtig godt.”